zaterdag 29 mei 2010

De uitdaging: een maand geen tv

Ik heb een chronisch gebrek aan tijd. Altijd wil ik meer doen in de 24 uur die een dag heeft. En elke keer frustreert het me dat het niet lukt. Mijn hoofd loopt over van ideeën, mijn to do-lijstjes nemen reusachtige proporties aan en mijn agenda puilt uit. Maar waar haal ik extra tijd vandaan? Voor me uit starend op de bank zie ik ineens de oplossing: de t.v.

Ik keek eens goed naar het zwarte apparaat dat zo'n prominente plek inneemt in de woonkamer en besefte dat ik veel te vaak een beetje voor de buis hang, niets te doen. Niets te doen! Dat past niet echt bij een hoofd vol ideeën, reusachtige to do-lijstjes en een uitpuilende agenda. Maar het tv-kijken is een gewoonte geworden en staat in mijn hoofd synoniem voor 'even lekker niets doen'. Maar zodra ik het ding aanzet, verandert het 'even' in een hele avond en voordat ik het weet, is het alweer de hoogste tijd om te gaan slapen.

En word ik nou echt blij van het kijken naar een groepje Amerikaanse meiden die strijden om de zoveelste titel America's Next Top Model? Is mijn leven leeg en zinloos als ik een aflevering van Ugly Betty mis? Het antwoord is natuurlijk: nee! En daarom daag ik mezelf uit deze sleur te doorbreken.

Vanaf morgen, zondag 30 mei 2010, raak ik een maand lang de afstandsbediening niet meer aan. Geen 'dan wens ik u een hele mooie dag' van Jan de Hoop meer 's ochtends, geen gezever van RTL Boulevard meer tijdens het eten (waarom kijk ik dat überhaupt?!?), geen series meer die ik echt-absoluut-niet-mag-kan-en-wil-missen en vooral geen lamlendig gehang op de bank meer, starend naar weer een flutprogramma als ik een avond thuis ben.

Aangezien ik hopelijk meer dan genoeg tijd overhoud, zal ik op dit blog bijhouden hoe dit experiment verloopt: mijn ups en downs en wat ik zoal met al die vrijgekomen tijd doe. Hopelijk kan ik in de komende maand ein-de-lijk eens al die boeken die al tijden op mijn nachtkastje liggen lezen, bloggen dat het een lieve lust is, ideeën die al tijden liggen te verstoffen uitwerken en mijn iPad-hoesjesbusiness tot een groot succes maken. En het belangrijkste doel van deze maand geen tv: in mijn (nieuwe) functie als voorzitter Stichting B12 Tekort weer nieuw leven inblazen.

Ik ga de uitdaging met mezelf en het grote zwarte tv-monster aan!

13 opmerkingen:

 1. Dat is weer eens wat anders dan een maand geen twitter! Leuke uitdaging, ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Succes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een jaar geleden de kabel opgezegd. Bij ons kijken we alleen nog dvd's en internet. Het was even wennen, maar dat was maar even. Je realiseert je nauwelijks naar hoeveel bagger je op tv zit te kijken tot je stopt met kijken. Daarbij is het een achterhaald medium. Zou jij internet gebruiken als je een half uur moest wachten voordat er een interessante pagina voorbij kwam?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed idee, heb het 2 jaar geleden ook gedaan en bevalt prima! Vergis je niet in tijd overhouden: dat zal niet gaan gebeuren. Ontspanning is trouwens wel belangrijk (en kost tijd) succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes of zal ik maar zeggen: veel plezier? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel goed idee Natas! Ben heel benieuwd wat er in die ruimte gecreëerd gaat worden!
  Enne, succes met je nieuwe functie, voorzitter! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat goed van je! Veel succes! Mocht je eens een dip moment hebben, dan mag je me altijd bellen, dan leid ik je af.... Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw ik ben onder de indruk! Hopelijk kun je nu doen wat je altijd wou doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Spannend. Het WK ga je gewoon bij de buren kijken zeker? Of mag dat dan ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar als dit lukt, volgt natuurlijk de maand zonder twitter he?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goed idee! Zou ik niet kunnen. Met de verkiezingen en het WK voor de deur. Heel veel plezier en succes!
  En fijn dat je nog wel blijft twitteren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En dan nu al een cold-turkey. Je was dus een echte junk ;-). Heel veel succes, het heeft mij al erg veel extra tijd opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben je eindelijk tot het besef gekomen dat je wel zonder kan? Is dat geklaag van mij over de televisie toch niet voor niets geweest. :-) Nou maar hopen dat je niet zoals ik je tijd gaat verdoen op internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Reynold Zuil: Nee, bij de buren kijken mag ook niet :) Maar een groot scherm in de kroeg, daar twijfel ik nog over!

  BeantwoordenVerwijderen