vrijdag 9 juli 2010

Zomer- en wintermensen, niets aan te doen

Langzaam glijdt mijn zonnebril van mijn neus. Met de rug van mijn hand veeg ik het zweet van mijn neusbrug en vervolgens af aan mijn katoenen zomerjurk. De ventilator blaast warme lucht in mijn nek; mijn haren heb ik in een provisorische staart gebonden met een keycord. Warm is niet het goede woord, heet dekt de lading ook niet: het is een allesomvattende hitte. Elke beweging zorgt voor een extra laagje plakkerig zweet. De deodorant die "24 uur" bescherming biedt, heeft de strijd ook allang opgegeven en lijkt te berusten in zijn lot slechts een gele vlek in een wit hemdje te zijn.

Op straat zie ik een meisje met een lichte tred en een fleurig jurkje over de zinderende straatstenen huppelen. De hitte lijkt haar niets te doen. Het zweet dat bij mij zorgt voor uitgelopen make-up en futloos haar, zorgt bij haar voor een lichte schittering op haar bruine huid. Waar ik puffend en steunend mezelf voortsleep door de deken van warme lucht en mijn benen voelen alsof ze vastzitten in drijfzand, lijkt de warmte haar een extra zetje in de rug te geven. Zomer- en wintermensen, niets aan te doen.

Ik draai mijn hoofd weer af en lik het zoute zweet van mijn bovenlip. De thermometer geeft 35 graden aan. Code geel volgens het KNMI, maar de bevestiging dat het echt zo heet is, helpt niet mee om het hoofd koel te houden. IJsjes, koud water, voetenbadjes, mooie mannen die me koelte toewapperen met enorme palmbladeren; traag dwalen mijn gedachten af. Ik zucht nog eens diep en neem me voor morgen naar het strand te gaan. Mijn lijf bestaat uit drie verschillende tinten: lichtbruine voeten onder witte benen met bruine armen en een bruin hoofd. Het gaat een uitdaging worden om dat deze zomer nog egaal te krijgen, maar een poging kan nooit kwaad.

"Het is zo warm dat de mussen dood van het dak vallen", maar ondertussen heb ik nog nooit een mus ter aarde zien storten met een tongetje uit zijn snavel. Ik gun het zo'n mus ook niet. Meeuwen zijn een ander verhaal, die herrieschoppende en vuilnis plunderende beesten kan ik missen als kiespijn. Maar een meeuw die op je hoofd valt, daar pas ik dan weer voor. De ventilator draait zijn overuren en verplaatst nog wat warme lucht. Zou zo'n emigratie naar Noorwegen veel gedoe zijn?

5 opmerkingen:

 1. Misschien niet veel gedoe, wel ongezellig...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu, een paar weken later, nu het grijs is en het regent: hoe denk je nu over die emigratie? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey,
  Zomer- en wintermensen, niets aan te doen
  Spectacular! I was looking for this certain info for a very long time. Thanks a lot for the time taken to publish this post.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De term 'mussen'slaat overigens niet op de vogels. In Drenthe had men hutten met plaggen op het dak. Die plaggen noemde men mussen. Als het zomers erg warm en droog was droogden deze plaggen uit en vielen dan van het dak. Vandaar deze uitdrukking.

  BeantwoordenVerwijderen