zondag 3 januari 2010

Goede voornemens?

De overvloedige kerstdagen zijn weer achter de rug, de poedersuiker is weer uit de mondhoeken geveegd en de champagneglazen staan weer in de kast. Tijd om de kale januaridagen op te vullen met goede voornemens. Of je ze nu hebt of niet, iedereen houdt zich er op de een of andere manier mee bezig. Ruwweg zijn er drie groepen te onderscheiden: de mensen met de standaard goede voornemens, de mensen die altijd heel hard roepen dat ze goede voornemens zo'n onzin vinden en de mensen met de ik-wil-een-goed-voornemen-dat-niemand-anders-heeft.

De eerste groep start elk nieuw jaar met dezelfde goede voornemens: afvallen, stoppen met roken, meer bewegen en 'meer tijd voor mezelf'. Op 1 januari, wanneer de ogen moeizaam open gaan na een nachtje feestgedruis en de kerstkilo's extra zwaar wegen, wordt er vastbesloten een strijdplan bedacht om het dit jaar wél te gaan halen. Gesterkt door de precies goed gepositioneerde reclame op radio en tv begint men enthousiast aan de uitdaging. Een week en een paar nieuwjaarsborrels later, blijkt het toch lastiger dan gedacht en in februari vallen de goede voornemens onherroepelijk in het water. Over het woord 'goede voornemen' wordt collectief niet meer gesproken en gelukkig houdt ook de commercie wijselijk haar mond.

De groep die om het hardst roept dat ze goede voornemens zo'n onzin vindt en dat ze zich hier helemaal niet mee bezig houdt, blijkt zich hier verbazingwekkend veel mee bezig te houden. Telkens wanneer het woord 'goede voornemen' valt, kunnen ze zich niet inhouden om te roepen: "Oh, daar doe ik niet aan! Als ik iets wil veranderen, dan kan dat het hele jaar door." Om vervolgens het hele jaar door juist helemaal niets te veranderen.

De laatste groep wil graag laten zien dat zij het dit jaar helemaal anders doen. Met een origineel goed voornemen laten ze zich graag van hun meest interessante kant zien. Het staat natuurlijk goed wanneer je op de nieuwjaarsborrel je collega's kunt aftroeven met een goed voornemen als: 'dit jaar wil ik dichter bij mijn innerlijke schoonheid komen' of 'ik ga me meer bezighouden met de onderkant van onze maatschappij'. Na het standaardrijtje 'afvallen-stoppen met roken-meer bewegen' zorgt dit voor een klein spotlightmomentje. Helaas zijn de anders-dan-anders voornemens, ondanks alle goede bedoelingen, vaak snel vergeten. En ook al is een goed voornemen een persoonlijk streven, desinteresse van je omgeving over je voortgang is killing.

Of ik nog goede voornemens heb? Natuurlijk! Ik wil graag afvallen, meer bewegen, meer tijd voor mezelf, dichter bij mijn innerlijke schoonheid komen en me meer bezighouden met de onderkant van onze maatschappij. Maar eerlijk gezegd vind ik goede voornemens zo'n onzin.

1 opmerking:

  1. Haha, leuk einde! Ik dacht dat jij één van de mensen was met een speciaal voornemen!

    Liefs, Suusje Q.
    http://thefabulouslifeofsuusjeq.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen